Till Carl von Linnés ära

Ett spel i midsommartid – Orginalet publicerat 23 juni 2007

”Blomsterfesten i täppan” av Elsa Beskow visades i Hulterstadgården söndagen den 17 juni.
Carl von Linné med skrivare anlände till Hulterstadgården med häst och vagn och mottogs av folkets jubel. Han berättade om sin intressanta resa på Öland efter att härolden berättat om bygdens seder och bruk på 1700-talet. Linné pratade om hur fascinerad han var av de växter han hittade samt hur dessa användes. Han var också noga med att ta reda på hur folket i Hulterstad hade det. Detta var ett uppdrag han fått av konungen.
Barn och vuxna från bygden bjöd in Carl von Linné till teaterspelet ”Blomsterfesten i täppan” efter Elsa Beskows bok med samma namn.

Lilla Lisa inbjuds av blomsterfén till att vara med på blommornas midsommarfest. Det är mycket spännande med alla växter som plötsligt får liv och kan röra sig. Den vackra fru Ros är festens medelpunkt. Hon hyllas av skönsjungande herrar: ”Vår älskling du är ju en ros”. Även Linné stämmer in i hyllningen. Alla växter som kommer sjunger vackra sånger för och med fru Ros. När fru Maskros skrider in börjar ogräset tröttna; Vi vill också vara med, vi är väl inte sämre än fru Maskros? Ogräset, med herr Tistel i spetsen, vill absolut komma in till fru Ros i hennes vackra trädgård. De som får vistas i fru Ros trädgård är linnéor, irisar, maskrosor, pyrolor och fru Rödbeta. Fram till staketet får ogräset, efter mycket tjat, komma och genast ljuder en retsam ogräslåt genom salen; ”Vi är bara ogräs vi och kunna aldrig annat bli”. När sedan kardborrepojkarna börjar kasta kardborrar, då blir det livat! Fru Ros blir förtvivlad; vilken midsommarfest! Som tur är blir växterna vänner och börja dansa vilt tillsammans.

Kvällen avslutades med att Carl von Linné blev bjuden på stort tårtkalas, varefter publiken också fick ta del av de olika bakverken. I den vackert utsmyckade Hulterstadsgården, kunde man också se Linnéarbeten som elever i Gårdbyskolan jobbat med under våren. Ett 60-tal personer hade letat sig till Hulterstadgården under kvällen.

Medverkande var:
Anna och Anders Lövström med barnen Elin, Daniel och Emma
Johan Sigvardsson med barnen Ella, Frida, Rut och Kerstin
Saga Sigvardsson
Karin Väpnare och Jan Eriksson med barnen Ludvig och Ebba
Irene och Willy Fredriksson
Jessica och John Fredriksson med barnen Felicia och Felix
Krister Strandå
Ingela och Gerard Tenwolde
Sara Nordqvist
Eva Haraldsson

Text: Ingela Tenwolde, Anna Lövström
Bild: Andreas Johansson

Lämna ett svar